Druhy chování, které ničí vztahy

Čtyři druhy chování, které ničí vztahy
Foto: guzi4real

Bible zmiňuje čtyři jezdce v Apokalypse, kteří když přijedou a usadí se natrvalo, zničí lidstvo.

Jsou jimi mor, válka, hladomor a smrt.

John Gottman, člověk jehož výzkumy cituje každý druhý odborník na vztahy, komunikaci a spolupráci (o jednom z jeho početných výzkumů jsme se zmiňovali v příspěvku Jak kritizovat, aby mi poděkovali?), popsal před časem čtyři jezdce ve vztazích mezi lidmi. Jsou jimi kritika, bránění se, ponižování a mlčení. Stejně jako ty v Apokalypse vždy ublíží. Ne nutně však zničí vztah, pokud se neusadí natrvalo. Je normální, že blízcí lidé mají nedorozumění a konflikty. Každý máme své citlivé místo, a proto není možné si čas od času nezanadávat, nezakritizovat nebo jinak nevyjádřit svou nespokojenost. Pozor ovšem na to, aby se negativismus nenastěhoval do vašeho vztahu napořád. Totiž pokud se vám i jeden z jezdců usadí na stálo, vztah začíná uvadat. Zcela nejnebezpečnější je třetí jezdec – kritika. Jejím cílem není pomoci druhému vidět, co nevidí, ale ulevit si a ponížit ho (i když nechtíc nebo nevědomky). Každé ponížení (věty typu: „Jsi kráva!“; „Jsi jako tvoje máma!“; „Co to zase děláš!?“; „Ty jsi k ničemu!“ nebo parodování intonace hlasu partnera, koulení očí, odfukování si,…) je doslova hřebíkem do rakve vztahu.

Když se rozhlédnete po blízkých vztazích okolo vás, záhy si všimnete, kolik ponižování okolo nás je. Stačí si pustit jakýkoli (ne jenom český) film. Schválně kolik kritiky, bránění a zejména ponížení napočítáte v krátké ukázce ze staršího českého filmu „Ten svetr si nesvlíkej“. Více informací o filmu, stejně jako o stovce dalších s tématikou komunikace, vztahů, života nebo vedení naleznete v našem solotripu.

Každé takové ponížení je až dvakrát nebezpečnější než cigareta. Jestliže kouření zkracuje život v průměru o 5–7 let, negativismus (tj. nejenom ponižování) až o deset.

Jestli vám záleží na vašich vztazích a chcete se dožít vyššího věku, podívejte se do „maštale“, jestli se vám tam náhodou natrvalo neusadili zmiňovaní čtyři jezdci! A až se pustíte do dalšího rozhovoru s vašimi blízkými lidmi, podívejte se do pusy předtím, než z ní něco vypustíte.

Mimochodem, John Gottman pořádá v americkém Seattlu výborná a relativně dostupná víkendová sezení pro manžele. O čtyřech jezdcích píše i Malcolm Gladwell v knize, kterou mu nedávno přeložili i v ČR pod názvem Mžik.