Dudlíkový strom

Ještě tu mám jeden postřeh z letní Kodaně (viz např. Dávání vs. braní nebo Andělé v práci). Jedná se o tzv. dudlíkový strom. Nadchl mě jednak jako rodiče dudajícího dítěte, ale také jako člověka, který se snaží studovat lidská společenství. Bylo to v jednom z kodaňských parků (Frederiksberg Have) a ten strom byl ze všech stran do výšky půltřetího metru ověšený dudlíky. Údajně je to místo, kam se rodiče s dítětem dostaví, aby tam zavěsili všechny dudlíky případně napájecí lahvičky a navíc k tomu přidali třeba ještě nějaký vzkaz a tím ukončili období batolení a posunuli se dál. Krásn Za léta pozorování života mám dojem, že my lidé jsme jako vlaky. Potřebujeme kolej, po které dojedeme, kam potřebujeme. Univerzální destinací je pro většinu z nás štěstí a pocit naplnění. Pokud nemáme koleje – tedy zvyklosti či rituály – začneme do sebe zpravidla narážet, vznikají konflikty, objevují se „bolavá břicha“, těžkne vzduch. Naše univerzální destinace (štěstí) je najednou v mlze. Vypozoroval jsem, že každé funkční společenství (rodina, parta, manšaft, kolektiv,…) má kromě sdíleného smyslu a hodnot právě i set sdílených rituálů či zvyklostí. Tyto zvyklosti jsou oněmi kolejemi, po kterých k sobě lidé navyklým způsobem přijíždějí a tráví spolu čas, který je sbližuje.

S Péťou (manželkou) pořádáme ze sebe–terapeutických důvodů dvakrát třikrát do roka tzv. Lekci tanga. Důležitou součástí programu tohoto víkendového kurzu pro páry je právě diskuze o rodinných rituálech, tedy o tom, „jak to u nás děláme“, o zvyklostech, o kolejích, po kterých k sobě přijedeme bez vzájemného divení se, co že je tohle zase za chování. Zde je pro ilustraci devětadvacet situací, které se mohou proměnit v konflikty, pokud se na nich dva neshodnou (jedná se o seznam, který využíváme na zmiňovaném Tangu).

  1. společná večeře
  2. oslava úspěchu
  3. setkání na konci dne sdílení
  4. večeře s přáteli
  5. vánoční večírek
  6. Velikonoce
  7. Vánoce
  8. další svátky
  9. řešení neúspěchu
  10. odchod do postele
  11. usínání
  12. uspávání dětí
  13. povídací den (povídání o potřebách)
  14. uzavření dne
  15. víkendy
  16. když někdo onemocní
  17. oslavy narozenin
  18. oslavy výročí
  19. ranní loučení
  20. probouzení
  21. Silvestr
  22. Jak si říkat o milování?
  23. Jak odmítat milování?
  24. čas s přáteli
  25. čas s rodinou
  26. vítání u dveří
  27. uzavírání dne
  28. úmrtí blízkých lidí
  29. narození

Stejný seznam bychom mohli sestavit pro firemní svět. Já jsem s tím zatím na žádném kurzu ani přednášce nepracoval, a tak zkusím jednoduchý nához a požádám o vaše příklady.

  1. výběr nováčků
  2. příchody nováčků
  3. oslavy úspěchů
  4. řešení neúspěchů
  5. plánování
  6. pravidelné porady
  7. onemocnění
  8. prázdniny
  9. Vánoce a jiné svátky
  10. různé dny v týdnu
  11. příchody do práce
  12. odchody z práce
  13. informování se
  14. rozhodování

Tolik, co mě v rychlosti napadá. Přihoďte své, prosím.

Jinak my jsme se minulé pondělí s naší Valérií vydali poprvé do školy (zde) se všemi obvyklými rituály. Silný! Skončila nám jedna fáze života a začala druhá.

P. S.: Na Svobodě NaŽivo je už 80 přihlášených účastníků a my tvrdě pracujeme na detailech programu.

P. P. S.: Stejně jako v minulých dvou blozích přikládám přehled našich podzimních kurzů a informaci o tom, že hledáme kolegu grafika. Na „pravou ruku“ jsem už dostal něco kolem deseti mailů. Moc děkuji. Napíšu všem. Jen mějte strpení. Momentálně trochu vlaju za projekty Peníze nebo život a Svoboda NaŽivo. 15. 9. jsem chtěl odevzdávat text knihy a nestíhám. Včera jsem končil editaci strany 93 (ze 165). :–(

A zde je přehled všech našich podzimních kurzů. Všechny proběhnou v Praze či blízkém okolí:

Štestí v práci – 1. – 2. 10.
Den čili 86400 vteřin – 4. – 5. 10. s Petrem Márou
Svoboda v práci – 25. – 26. 10.
Silné stránky – poprvé 29. – 30. 10.
Jak si skutečně porozumět – 12. – 13. 11. s Milanem Studničkou
Autorita a vedení – 26. – 27. 11.  s Honzou Bendou

A zde kolega, kterého nutně potřebujeme. Pomozte nam ho najít, prosím. Díky.

1. Grafik – Dlouhodobě potřebujeme člověka, který umí webovou grafiku. Protože komunikujeme výhradně on–line, je pro nás schopnost tvořit funkční weby jednou z nejdůležitějších dovedností. Aktuálně připravujeme s Lukášem Plíhalem nový web www.peoplecomm.cz. Máme relativně promyšlenou ideu, rozkreslené všechny podstránky a v týmu Adama Marčana (HTML) a Adama Martinika (programování v Ruby). Chybí nám ale grafik. Je pro nás klíčové sednout si lidsky a v tomto případě hledáme člověka, který už své řemeslo umí (webovou grafiku, ideálně s přesahem a nebojí se „být kreativní“), a který by se s námi chtěl pokusit o „světovou třídu“. Bez nadsázky. Možná zbytečné říkat, že samozřejmě po Peoplecommu se pouštíme do druhé generace www.svobodavpraci.cz a dalších našich projektů. Pokud máte chuť, prosím piště Lukášovi: browser@gmail.com.