Fenomén Dušek

Před týdnem jsme zveřejnili video záznam přednášky Jaroslava Duška ze Svobody Naživo. K dnešku má bezmála 14 500 shlédnutí (+ zde dalších téměř 27 000 shlédnutí). Přes 40 tisíc shlédnutí čtvrthodinové přednášky o tématech, u kterých je třeba přemýšlet, v češtině, mi přijde fenomenální.

Říkám si, kolikrát Jaroslav Dušek zopakoval třeba jenom své kultovní Čtyři dohody, kolik dalších vystoupení a diskuzí absolvoval, kolik rozhovorů do médií poskytl, nebo do kolika svých dalších rolí propašoval nějaké hlubší poselství… Jsem vděčný, že tu máme člověka, který dokáže tak mistrně uchopit podstatu života a předat ji druhým. Je to pro mě naděje na to, že by se náš systém mohl snad již brzy začít otáčet k větší přirozenosti, užitku a radosti.

Včera jsme byli s kamarády v Lucerně na posledním setkání „pozitivních měst“ a já jsem při poslouchání Jana Hnízdila a Václava Cílka dumal, kolik dalších podobně moudrých lidí už prohlédlo neudržitelnost uspořádání naší dnešní společnoti a dovedou s podobnou lehkostí ukázat základní principy. Mám z toho radost a pouze věřím, že se nám (je/nás) podaří propojit, protože pouze spolu máme možnost něčím pohnout. Co myslíte?