Hamel & Na čem záleží

Gary Hamel je fenomén. Fascinuje mě s jakou lehkostí a elegancí dokáže vysvětlit, v čem je problém dnešních firem a jak ho řešit. Včera večer jsme v HUBu představovali jeho novou knihu "Na čem dnes záleží" a při té příležitosti jsme shlédli jednu z jeho přednášek. Pokud vám nevadí angličtina, podívejte se na to (viz výše).

Je nabitá myšlenkami... například ... hodně lidí nenapadne (mě to dříve nenapadlo), že management je "lidský vynález". Tak jako třeba televize nebo telefon. Vynález, který ve své době řešil problémy, před kterými člověk stál. Zajímavé je uvědomit si, že ještě v roce 1890 pracovalo 90% lidí v zemědělství a průměrná výrobní firma měla méně než 4 zaměstnance. A už o jednu jedinou lidskou generaci později, v roce 1915 bylo všechno jinak. Obří továrny chrlily tisíce výrobků a management tak, jak ho dnes známe se všemi principy, nástroji a technikami už v té době, existoval. Tehdejším úkolem č. 1 bylo z masy nevzdělaných rolníků, řemeslníků a hospodyněk vytvořit programovatelné roboty, kteří budou schopni a ochotni dělat stejnou věc pořád dokola, a to 12 - 16 hodin, šest - sedm dní v týdnu v kuse. To bylo cílem managementu počátku 20.století. Tak vznikla firma, jak ji dnes známe. Za zmínku stojí i fakt, že tvůrci tohoto přístupu k organizaci lidské práce se narodili okolo roku 1850 a dnes už tedy jsou dávno mrtví. Jejich odkaz však v našich firmách nejenom že přežívá, ale na mnoha místech momentálně dokonce "vzkvétá".

Cílem managementu počátku 20.století bylo přetvořit masy nevzdělaných rolníků v roboty, kteří budou ochotní dělat jednu věc stále dokola. Pokud je to i vaším cílem, potom je management tak, jak ho dnes známe, tou správnou cestou.

Líbí se mi, že Hamel dokáže zcela pragmaticky a především velmi srozumitelným jazykem vysvětlit proč firma tak, jak ji dnes známe, nemůže dlouhodobě přežít. Pokud je vaším cílem to, čeho potřebovali dosáhnout vynálezci a průkopníci managementu, tedy přetvořit lidi v programovatelné roboty, potom je pyramidální hierarchie se zaměstnanci, manažery a procesním řízenín tou správnou metodou. Pokud ale potřebujete vytvořit firmu, která se bude schopna přizpůsobovat dnešnímu hyper-měnícímu se světu a stane se respektovanou "laboratoří inovací" typu Apple nebo Google, potom už s popisováním procesů, stanovováním cílů nebo KPI, bonusy, kariérními plány a dalšími technikami managementu 20.století nemáte šanci. Právě kniha Na čem dnes záleží? fenomenálně vysvětluje, jak jinak zorganizovat firmu tak, aby se z ní stal obdivovaný a konkurencí následovaný inovátor, který mění svět, jak pro lidi uvnitř tak i venku. V knize narazíte například na Morning Star, W.L.Gore nebo Apple. V přednášce mluví Hamel o HCLT.

Dnešní byznys začíná vyžadovat od každého zaměstnance, v minulém století nepoznanou, míru sebe-řízení, kreativitu a vášeň. Aby to bylo možné, je třeba firmu zorganizovat tak, aby v ní lidé mohli být lidmi. Jinak můžeme na kreativitu a vášeň zapomenout.

Přál bych si, aby se právě tato kniha dostala k většině lidí, kteří se v Čechách a na Slovensku věnují byznysu a politice. Bez nadsázky si myslím, že by to u nás časem mohlo vypadat mnohem jinak. Pokud vás ta kniha nadchne, prosím, pomozte nám ji dostat mezi ty správné lidi. Tento kus textu naleznete v jejím úvodu:

Co se týče našeho všerejšího "křtu", těšil jsem se na jakousi malou "svobodu naživo" nebo alespoň na "setkání ke svobodě". To se nakonec z části i stalo. Hamelova přednáška byla fajn, návazná debata proudila a já se snažil poinformovat o tom, že jsem "vytáhl flintu z žita" (viz O králech a kralování). Bylo to fajn. Sešlo se nás tam ale ani ne 50, a tak mi bylo trochu trapně z toho, jak jsme tuto výjimečnou knihudo našich končin uvedli. Abyste mi správně rozumněli... já to svolal, a tak si sypu popel na hlavu a říkám si, co jsem zvoral. Mimoto se prodalo se 19 knih :-), tj. i  ekonomicky to bylo přinejmenším úsměvné. Za knihy jsme utržili cca 13 tisíc korun a na nákladech zaplatili o něco málo víc. A to nás tam šest lidí, celý večer dobrovolničilo. Vím, každý den není posvícení, koncem roku jsem hodil flintu do žita a neměl bych se tedy divit. Je mi to jasný. Ale přesto... :-(

Přijde mi totiž, že jestli máme v našich končinách něco změnit, je nutné se potkávat, propojovat, vzájemně si dodávat inspiraci. Včerejší "křest" byl první (ne zcela využitou) příležitostí. Další v řadě je 11. díl EtNeteřího příběhování (mimochodem s mimořádně zajímavým tématem):

Další možnosti setkání a spolu-práce na změně toho, jak u nás pracujeme a podnikáme, jsou zde:

A) Série setkání s tématikou svobody v Era svět

B) Přednáška Svoboda v praci - 16.5. od 17.30 v Praze - první přednáška na toto téma pro veřejnost

C) Kromě toho se příští týden těším na setkání v rámci projektu Peníze, nebo život? v těchto místech: