Je to tady samej zloděj a vrah!

Je to tady samej zloděj a vrah!

Foto: DanielKHC

„Je to tady samej zloděj a vrah!“, říká pravidelně naše osmdesátiletá sousedka Boženka s omluvným výrazem ve tváři. Dostat se k ní znamená totiž překonat čtvero dveří, na které si nechala nainstalovat celkem šest zámků.

Boženka přiznává, že těch zámků je možná moc. Zorientovat se ve všech klíčích může v jejím věku znamenat až půlhodinovou vysilující snahu. „Ale když je toho plná televize!“, zalamentuje obvykle. „A noviny! Tomášku, četl jste o tom vrahovi na Praze 4? Já se tak bojím…“

No právě! Jen si pusťte zprávy na jakékoli televizní stanici nebo zalistujte nějakým deníkem. Při pozorném sledování zjistíte, že převažují zprávy senzační. A bohužel, největší příchuť senzace mají právě nehody, neštěstí, katastrofy, vraždy a loupeže. Kdyby nebyly senzační, divák by zmáčkl tlačítko na dálkovém ovládání. Televizi klesne sledovanost. Čím méně diváků, tím méně si může říct za reklamu. A soukromá televize je byznys. Smyslem byznysu je vydělávat peníze majiteli. Všechno ostatní je podružné. Podstatou státní televize by mělo být informovat, vzdělávat nebo bavit. Jenomže informujte a vzdělávejte, když se na vás nikdo nedívá. A tak státní televize vesele kopíruje tu soukromou a najednou je to tu samej zloděj a vrah.

Jen pro informaci, toto je sedm nejčastějších příčin úmrtí v ČR. Čísla jsou z roku 2005.

  1. Nemoci oběhové soustavy – 55 042 = 51,4 %
  2. Novotvary – 29 168 = 27,2 %
  3. Poranění a otravy – 6991 = 6,5 %
  4. Nemoci dýchací soustavy – 4755 = 4,4 %
  5. Nemoci trávicí soustavy – 4537 = 4,2 %
  6. Úmrtí na silnici – 1320 = 1,2%
  7. Vraždy – 231 = 0,2 %

Kdyby zprávy nebyly senzační, divák by se nedíval. Když klesne sledovanost, sníží se částka, kterou si televize může říci za reklamu. A soukromá televize je byznys. Smyslem byznysu je vydělávat peníze majiteli. Všechno ostatní je podružné.

Čemu myslíte, že dají média největší prostor? Tomu, na co každý rok umře polovina národa? Tak, abychom dostali ty správné informace o tom, co dělat proti infarktu, mrtvici nebo rakovině? Bohužel. Když zalistuji novinami nebo se podívám na televizní zprávy, nemůžu než s Boženkou souhlasit. Je to tu samej zloděj, vrah a hlavně pirát silnic.

Někdo moudrý na adresu médií před časem prohlásil: Novinařina je jako řeka, která splachuje odpadky. Jenže život se neodehrává v řece, ale na břehu. Mysleme na to a hlavně si uvědomme, že hlava není popelnice.

Pro ilustraci několik článků z jednoho čísla MF Dnes: