Podzimní přednášky

Čau přátelé, zdravím při pondělku! Celý víkend jsem pro-ležel/seděl v přípravách přednášek, které mám tento týden v Bratislavě - zítra navečer TREND, ve středu večer HYDEPARK v SLSP a ve čtvrtek navečer Slobodu v práci a už dlouho mě nic tak nebavilo. Snad je to tím, že jsem dlouho necítil tak silně přání to tu změnit. A protože podobné dvě přednášky chystám tento podzim ještě i v Praze (a v Košicích), podív Obě témata začínám svojí aktuální potřebou změny :-)

Co se týče Svobody v práci (= toho, jak nastavit firmu či tým k větší lidskosti, radosti, prospěšnosti a udržitelné prosperitě) cílem je projít si strukturu firmy, která místo na obvyklé hierarchii a byrokracii staví na svobodě a zodpovědnosti. Vodítkem je těchto deset principů:

Celé téma designu organizace vysvětluji na příkladech konkrétních firem s prosbou, aby si účastníci zkusili z každého principu vzít jednu věc, kterou mohou u sebe ve firmě zkusit. Na čtvrtek jsem si připravil příklady, příběhy, ukázky, videa, fotky z těchto společností: Banca Etika, Banka JAK, HUB, Google, Chiquita, W.L.Gore, Mondragon, Zaraguza, EtNetera, TED, HCLT, Zappos, Southwest, Patagonia, Semco, SOL, Seattle Pike Market, Icebreaker, Sansho, Konzum, HP, Apple, Wholefoods, Peoplecomm, Summerhill a další.

Kromě uspořádání firmy, ve které mohou být lidé lidmi, kladu více než v minulosti důraz i na smysluplnnost a prospěšnost podnikání. Ukázka otázek, které na toto téma pokládám:

Velký díl energie věnuji především principu férovosti, bez kterého jsou mnohé dnešní kroky ke svobodě pouhým rétorickým cvičením, ve kterém jsou předevěším mnohé dnešní korporace zkušenými mistry...

Snad nejvíc se zaměřuji na integritu, celistvost, opravdovost, poctivost,... Tu považuji za jádro celého systému. Zároveň je to něco, co nám v dnešním většinovém světě zoufale, ale zoufale chybí a přitom je to naprostý základ.

A kromě fórů, příběhů a obrazových ukázat mám též hromádku video-ukázek na způsob této z Ebay:

Intenzivně se též snažím hledat české a slovenské příklady firem, ve kterých jsou lidé lidmi a které jsou svému okolí opravdu prospěšné. Jedním z nich je Konzum a jejich projekt "Jsme tu doma".

Tolik k tématu "Svobody v práci", tj. k tomu, jak nastavit firmu či tým k větší lidskosti, radosti, prospěšnosti a udržitelné prosperitě - více 16.10. Svoboda v práci :-).

A "Peníze, nebo život?" ( =  jak se nenechat strhnout hoňkou za penězi a žít naplno, ať už pracujete, či nikoli)? Tohle téma se u mě za posledních devět měsíců vyvinulo rychleji než se vyvíjí iPhone u Applu. Už jsem u verze 6.0 :-). Pokud "Svoboda v práci" je téma návodné, konkrétní a místy doslovný manuál, potom tato přednáška je filozofická. Nechci rozdávat návody - tak jako jsem to zkoušel na jaře během turné - ty, ať si lidé přečtou v knize. Chci především pokládat otázky, narušovat, bořit, abych mohl následně ukázat na čem stavět - ať v životě jako celku nebo konkrétně v tom profesním. Věřím, že vyladit se na paradigmatech, na filozofii je to, co potřebujeme. Pokud víme, kam je třeba jít, vnitřní síla nás tam dovede. Každého tempem a stylem, které mu jsou vlastní. Toto je proto moje současná struktura (znatelně jiná než ta na jaře - zde).

Podstatou mého zájmu a tématem přednášky je samozřejmě to, co děláme. Ptám se trvale a pokaždé: "Děláte opravdu to, co milujete?" Ingvar Kamprad udává pěkný důvod:

Snažím se zjistit, jak se daří? Jak moc jste tím, kým jste a jak moc se věnujete tomu, co opravdu dělat chcete. Ptám se záměrně hodně. Třeba i na toto:

Klíčová pro mě byla vždy optika času. Je zřejmé, že ti kteří rozumí plynutí života, žijí často zcela jinak než ti, kteří netuší, že i oni dorazí jednoho dne do finále. Jeden z nejhezčích příměrů pomáhajícím s tímto uvědoměním je tento:

Za klíčové považuji i uvědomění, že život se skládá z "dělání" a též "nic-nedělání", a že obě polohy mají svůj význam - viz ukázka: "Getting things done" vs. "Leaving things undone".

Nově a trochu jinak se věnuji roli peněz. Tomu, co to vlastně původně bylo, jaký význam tomu přikládáme, co to pro nás znamená a jak jinak bychom se na ně mohli podívat...

Základem je logicky "důlek". Ten nesmí chybět. Důlek je součástí šesti nejdůležitějších noh, na kterých dle mého stojí (a stále častěji bude stát) profesní život v 21.století.

No a obligátní otázka na závěr... snad ta nejpodstatnější....

Tolik k tomu, co nás čeká tento týden (potkáme-li se v Bratislavě) a co nás (plus/minus) čeká 16.10. na Svobodě v práci a 18.11. na Peníze, nebo život?. Přijďte, přineste si otázky, postřehy, příběhy a zápisníky. Proberme to, nakopněme se a změňme to! Díky, díky. Těším se na vás.

P.S.: Vypadá to, že zítra/pozítří pouštíme registrace na Svobodu NaŽivo v Bratislavě. Pro prvních 50 přihlášených máme knížku. Jestli chcete info o tom, kdy přesně to spouštíme, nechte na sebe kontakt na stránkách konference.