Proč svoboda nefunguje?

Proč ještě v roce 2012 vládne za valnou většinou firemních vrátnic a recepcí diktatura ne nepodobná té, kterou mnozí pamatujeme z komunistického Československa? Dumáte někdy o tom? Já léta. Zde je můj pohled z posledního Setkávání ke svobodě 29. 5. v HUBu (natočeno H2OManiaks).

Kromě toho, co jsem tam řekl, mi dochází, že jsem opominul ještě jeden velmi častý důvod. Kdo jste někdy zažil nějakou nově vznikající firmu, je velká pravděpodobnost, že jste fungovali právě na principech svobody. A pokud se vám dařilo a rostli jste, pak se možná jednoho rána někdo rozhodl, že je z „toho chaosu“ potřeba udělat „normální firmu“. Lidi se rozdělili na zaměstnance a management a objevily se směrnice. My lidé máme v DNA potřebu chovat se stejně jako ostatní. A pokud 95 ze 100 firem podniká tak, jak podniká, považujeme to nejspíš za jediný možný model.

Zde jsou obrázky:

A tady jsou fotky z toho večera:

Jinak tento fenomém (zrození konvenční firmy) mimochodem pěkně popisují Carney s Getzem v knize Svoboda v práci. Mimochodem, na tuhle knížku se momentálně „stojí“ v Městské knihovně v Praze až osmiměsíční fronta (to mě zaujalo a přimělo k přemýšlení):