Wiki místo e–mailů

Wiki místo e-mailů

Údajně pošleme na celém světě přibližně 40 miliard e–mailů, z čehož je skoro polovina spam. Průměrný zaměstnanec větší firmy vyšle denně 34 mailů. Průměrný člověk disponuje počtem 3,1 e–mailových adres. E–mail je tak pro většinu z nás klíčovým nástrojem komunikace. Pro mnohé firmy je i nástrojem spolupráce, dohadování schůzek, projektů, jednotlivých dílčích kroků a úkolů.

Podle Glorie Mark se z hlediska nákladů a výnosů využívání e–mailové komunikace ke spolupráci z hlediska využití času pracovníka nevyplatí. Daleko praktičtějším nástrojem se zdá být například tzv. wiki, což je platforma, na které funguje např. známá Wikipedia. Hlavní výhodou wiki oproti mailu je to, že odpadá povinný ping–pong s desítkami jmen v kopii. Kdo se projektu účastní, přijde na wiki a tam napíše, co uzná za vhodné. Všichni zúčastnění to pak vidí a mohou s tím pracovat dál podle své potřeby – tedy ne proto, že už jim přetéká schránka.

Výhodou wiki oproti emailu je to, že odpadá povinný pingpong s desítkami jmen v kopii a člověk tak ušetří moře času potřebné na čtení, odpovídání a mazaní.

Marek Durian z Binty, kde wiki používají, říká: „Čo sa týka toho využívania wiki, používame to pre svoju potrebu, ako knowledge base, best practise, a máme v tom i interné dokumenty (ISO9001), šablony, odkazy na interné aplikácie (výkazy práce, email, utilitky, testery, atd.), zápisy zo schuzek, neshody a odchylky. Ale vyuzitie je skutocne lubovolne. Z Media Wiki sa dá stiahnuť ‚prázdna wikina a naplniť ju obsahom, aký chcete.“

Tak zvažte, zda nevyužít. Pakliže už na wiki jedete, podělte se o zkušenosti.