Svoji práci prostě milujeme

Tenhle inzerát jsem našel v jednom časopise o cyklistice (53x11). Pokud nedokážete přečíst text, zde je co tam píšou: „Je to přesně to, co nás vytáhne ráno z postele. Je to tvůrčí spolupráce skvělých jezdců a zkušených techniků. Je to neustálý proces inovace, zdokonalování, zlepšování a zase dalších inovací. Je to odmítání stagnace v honbě za dokonalou jízdou. A výsledek? Vynikající kola, jako například SuperSix EVO, které umožňuje našim jezdcům rychleji sprintovat, více se položit do zatáček, vyletět na kopec a více vyhrávat. To je naše mise. Tohle tolik milujeme.“

O Cannondale zatím moc nevím (jen z vyprávění od bráchy, vášnivého cyklisty), ale podle toho, co píší na stránkách (např. advocacy) a třeba i podle tohoto inzerátu, jásám, neboť to považuji za další příklad firmy, která ukazuje, jak fungovat v 21. století.

Cítím, že podnikají především z vyššího smyslu (peníze jsou až č. 2), který znamená vášeň a inovace (jako dvě nejpodstatnější ingredience podnikatelského úspěchu v dnešní době). Líbí se mi, že mluví o sobě a o tom proč dělají, co dělají (ne primárně o tom, proč by si druzí měli kupovat jejich kola). Předpokládám, že ctí určité univerzální hodnoty (na rozdíl od snahy o „zisk za každou cenu“ – viz úvaha o párcích z masa). Usuzuji, že svoboda má přednost před poslušností. Podle mého názoru jednoznačně „stavějí katedrálu“ a přijde mi, že s nimi i všichni další, kteří Cannondale milují (na rozdíl např. od příkladu zde). Tak už to ale, při podnikání z důvodu vyššího smyslu, ostatně bývá.

Pokud usilujeme o změnu, potřebujeme především reálné, konkrétní příklady, na kterých uvidíme, jak na to. My usilujeme o změnu toho, jak v ČR a na Slovensku pracujeme a podnikáme. Hledat a šířit příklady, jako je např. tramvaják Renda nebo Cannondale, je pro nás jednou z nejdůležitějších činností.

Mám velkou chuť je prozkoumat a něco se od nich naučit. Už dlouho si myslím (i říkám), že přesně tyto příklady potřebujeme. Jsme lidé a lidé se učí především tím, že kopírují druhé (ač tohle může někomu znít příliš hrubě). 8. 11. se těším na české a slovenské příklady na Svobodě NaŽivo (už je nás 129 přihlášených) a já osobně makám na tom, abych si uvolnil ruce a mohl se naplno věnovat dalšímu vyhledávání těchto příkladů. Prosím, pomozte nám v tom, podobně jako jste nám třeba poslali odkaz na tramvajáka Rendu. Pokud víte o nějakých dalších Rendech či Cannondalech, sem s nimi – dolu do komentářů, na facebook nebo mně mailem: tomas@peoplecomm.cz.

Měnění toho jak pracujeme zdar! Megadík za to, že tu jste!