Zeitgeist - Duch doby

Náboženství bylo vždy nástrojem k ovládání mas. Bible je hybridem předchozích náboženských textů. Za útokem na USA z 9. 11. 2001 nestála Al-Kaida, ale americká CIA. Tyto a další kacířské myšlenky servíruje dvouhodinový Zeitgeist jako na běžícím pásu.

Dokument, který je k dispozici zdarma na webu (s českými titulky) zhlédne denně na 17 000 lidí. Osobně si rád nechávám narušit zavedené a nezpochybnitelné pravdy, jichž mám plnou hlavu. Jestli jste na tom podobně, Zeitgeist vřele doporučuji. Myslím, že pomůže určité věci a jevy lépe vidět a také je snadněji pochopit.

Patří k tomu nejkontroverznějšímu, co kdy na poli politické dokumentaristiky vzniklo. Myslím, že s filmem nebo s jeho jednotlivými pasážemi není nutné souhlasit. Za přínosné považuji otevřít hlavu, začít přemýšlet a možná si i dohledat související informace.

Žijeme v dogmatickém světě, kdy jeden má pravdu a druhý se mýlí. Naše názory, přesvědčení a pravdy jsou mnohdy skálopevné. Máme neuvěřitelně jasno v tom, co se kde stalo, kdo je zlý nebo kdo je dobrý. Nedochází nám, že nemáme vlastní zkušenost a ve velké míře přebíráme názory, které nám reprodukují média.

Máte chuť a odvahu nechat si narušit zavedené a nezpochybnitelné pravdy, jichž máme plnou hlavu? Jestli ano, pusťte si Zeitgeist.

Dokumenty typu Zeitgeist mohou pomoci tento jev pochopit. A v důsledku toho potom méně papouškovat názory jiných a propracovat se blíže k vlastnímu pohledu na svět. Protože nevidím příliš smyslu v otrockém opakování a citování názorů jiných, jsem rád za cokoli, co nás „vyhodí“ ze zajetých kolejí a přinutí podívat se na věci z jiných úhlů pohledu.

Celý film shlédněte zdarma na internetu s českými titulky ZDE.

Užijte si ho a v komentářích se, prosím, nezapomeňte s ostatními podělit o dojmy. Díky.