Zkratky jsou zvláštní slova

Zkratky jsou zvláštní slova. Vytváříme je proto, aby nám usnadnily život, ale než se jim to povede, musí nám ho nejdříve zkomplikovat. To se děje v momentu, kdy se s nimi setkáváme poprvé.

Potom, když už víme, co znamenají, můžou pro nás začít být užitečné, ale zase ne napořád. Existuje míra, kdy používání zkratek různé situace ulehčuje. Ale jakmile tuhle pomyslnou laťku překročíme, jsou zkratky zase na obtíž, protože je jich najednou moc a dorozumívání to komplikuje. Zdá se, že to s námi nemají ty zkratky vůbec jednoduché.

Zkratky nám mají usnadnit život, ale než se jim to povede, musí nám ho nejdříve pořádně zkomplikovat. To se děje v momentu, kdy se s nimi setkáváme poprvé.

Včera mě kamarád upozornil na novou zkratku, která se rozšiřuje v počítačové komunitě – „UFG“. Pokud netušíte, co znamená, pak zde je rozšifrování: „Use the Fucking Google“. Ne že by se mi nějak zvlášť líbila, ale přijde mi zajímavé, že vůbec vznikla. Jejím obsahem je vlastně pravý opak toho, proč zkratky používáme, tj. nějaká cesta k jednoduchosti. Místo toho, abychom někomu odpověděli na to, na co se ptá, a celou situaci tak v jednom kroku vyřešili, odkážeme ho na Google a ještě k tomu zkratkou. Takže ten, kdo „UFG“ uvidí poprvé, bude muset nejdřív zjistit, co to vlastně znamená, a pak ještě vyhledat odpověď na to, na co se původně ptal. Krásně zamotané a nesmyslné.

Představte si příklad:
Franz se na Skypu ptá Kafky: „Co jde dneska za den?“
Kafka mu odpoví: „UFG.“
Franz se ptá zpátky: „Co je UFG?“
Kafka odpovídá: „Use the Fucking Google.“
A tak jde Franz na Google, aby našel, co je za den.

Jestli se chcete usmát, koukněte, jak někdo rozkreslil a pověsil na internet UFG návod. Ještě přidávám odkaz na dobrý online slovník anglických zkratek. Najdete ho tady.