Zmapujme míru svobody v ČR/SR!

Kamarádi! Chci vám v tomto blogu představit něco, na čem jsme pracovali bezmála dva roky - tzv. Index svobody v práci. A pokud vás to chytne za srdce tak jako to chytlo nás, prosím abychom se do toho společně opřeli. Jedná se o tzv. Index firemní svobody, on-line nástroj k popsání a hlavně změření míry svobody vaší firmy a v konečném důsledku tak i stavu svobody u nás. Prosím, pomozte nám v tom. Jsme přesvědčení, že nás může v našich snahách zásadně posunout a zlepšit tak životy (vč. ekonomických vyhlídek) většiny z nás. Jako fotku jsem sáhl po Peťovi Živém z minulé Svobody NaŽivo. Jakoby se na té fotce rozhlížel První Svobodu Naživo v roce 2011 jsem se snažil uvést tím, že to hlavní co potřebujeme k masovějšímu přechodu ke svobodnějšímu firemnímu prostředí (a tím udržitelnějšímu světu) jsou příklady firem, které na svobodě již staví. Podobně jako děti se i my dospělí učíme především nápodobou (připomeňte si naší Valentýnu opakující slovíčko “h***o”, které někde (?) zaslechla. Proto jsme tehdá připravili i platformu s názvem "Svobodomyslnné firmy" s cílem organizace, kterým jsou ideály lidskosti v práci blízké, propojit. Jenomže za slovíčkem “svoboda” máme každý svůj význam a nám se tak ve “svobodomyslnných” firmách objevily (nebo chtěly objevit) i firmy zavalené stohy směrnic, plné armády manažerů posedlých kontrolou. Velmi záhy nám tedy došla potřeba definovat základní obrysy svobody v práci jako způsobu, jak zorganizovat a vést byznys.

Valná většina lidí v produktivním věku se od pondělí do pátku vrací do dob tuhé totality. Z dospělých, svéprávných občanů schopných řídit své životy se tam stávají malé, na firemních rodičích, závislé děti s nedozírnými důsledky pro život jednotlivců i fungování společnosti jako celku.

Pustili jsme se do práce a po bezmála dvou letech vývoje jsme připravili tzv. Index svobody jako měřítko toho, jak moc je firma uvnitř svobodná, tedy lidská, tvořivá a opravdu užitečná. Základem je dotazník, který staví na našich deseti principech. Index je pětistupňový (“5” - maximální až “1” - minimální úroveň svobody) a vypočítává se jako míra souhlasu hodnotitelů s jednotlivými tvrzeními. Hodnotitelem může být kdokoli, kdo má s firmou vlastní zkušenost. Podmínkou je zadání iča firmy (přes ičo získáme automaticky potřebné údaje o firmě ze systému ares) a e-mailu hodnotitele (na jeden e-mail je možné zadat pouze jedno hodnocení). Hodnocení na jedno ičo (tedy jednu firmu) od různých hodnotitelů se zprůměrovávají.

Ingvar Kamprad  říká: “Není efektivnější metody než dobrý příklad.” Ano, příklady firem stavících na svobodě a zodpovědnosti je to hlavní, co pro reformu byznysu potřebujeme.

Cílem je především zmapovat míru svobody v ČR a na Slovensku. Uvědomili jsme si, že se o míře naší firemní svobody se pouze domníváme, a že se po tomto důležitém parametru života u nás ještě nikdo nepídil (kromě certifikačních snah Worldblu nevíme ani o nikom v zahraničí). Přitom se valná většina lidí v produktivním věku vrací od pondělí do pátku do dob tuhé totality. Z dospělých, svéprávných občanů schopných řídit své životy se tam stávají malé, na firemních rodičích, závislé děti. Máme také údajně historicky nejvíce lidí pracujících za minimální mzdu (viz chudí pracující) a podle všeho bude (v tomto smyslu) ještě hůř. Tzv. závod ke dnu nemůže podle mnohých skončit (pro lidstvo) dobře.

Přitom víme, že u každého druhu, který se organizuje do stáda, smečky či hejna je v případě nebezpečí potřeba 5-6% jedinců na to, aby si hrozby všimli ostatní. Už jsem tu psal, že v ČR je momentálně 2 234 256 (zdroj: zde) aktívních firem a 5% je z toho přibližně 100 tisíc. Abychom změnili chod společnosti, potřebujeme tedy cca sto tisíc firem, které upřednostňují smysl před ziskem, tvořivost před poslušností, inovativnost před bezchybností a obecně lidskost před tupým následováním směrnic ve snaze maximalizovat zisk pro vlastníka bez ohledu na cokoli ostatní.

Potřebujeme zmapovat míru svobody v ČR/SR tak, abychom A) věděli, jak na tom u nás jsme, B) abychom získali mnohem více příkladů firem, které už takto fungují a ještě lépe se propojili do hnutí, které tím, jak se u nás pracuje a podniká skutečně pohne. Pomozte nám s tím, prosím!

Abychom se k tomuto cíli dostali potřebujeme nyní právě především informaci o dnešním stavu. V kroku B počítáme s druhou generací "Svobodomyslnných firem", kam už bychom ovšem pouštěli pouze firmy s indexem svobody tak, abychom měli přehled o tom, jak ta firma vlastně uvnitř funguje. Proč? Kvůli tomu, co nám předvedla Valentýna (viz odkaz výše). Potřebujeme příklady toho, že to jde a pouze pokud se propojíme ve skutečné hnutí, můžeme něčím pohnout.

Otestujte tedy nyní míru pracovní svobody vaší firmy. A pokud s námi sdílíte naše snahy o svobodnější svět, pomozte nám tento nástroj dostat k co možná nejvíce lidem v ČR a na Slovensku, ať máme mnohem lepší pojem o tom, jak na tom kdo je. Důležité je říci, že není dobrý či špatný výsledek. Snad hlavním přínosem dotazníku může být mnohem lepší povědomí toho, na čem stavět a kde vás pro změnu tlačí bota. Zatím nám funguje pouze ČR, se Slovenskem se ozvu hned, jak bude zprovozněné. Jakoukoli mouchu najdete, pošlete mi ji mailem tomas@peoplecomm.cz či přes soc. sítě. Jinak vše k vyplnění je ZDE.

Pokud přijdete na to, že byste ocenili radu, já vám můžu nebo můžeme na podzim s přechodem na svobodu pomoct těmito čtyřmi základními možnostmi:

1. Přednáška. Základní představení světa svobodných firem a zmiňovaných deseti principů: 26.9. Bratislava; 16.10.Praha. U vás ve firmě/pro celý tým: ZDE.

2. Workshop. Intenzivní dvoudenní práce ve skupině 15 lidí z různých oborů na deseti principech, tedy na tom jak (pře)budovat firmy či tým na svobodě: 3.-4.10. Střední Čechy. Pro celý tým ZDE. Viz krátká video-pozvánka:

3. Konzultace: Možnost prodiskutovat do hloubky konkrétní situaci přímo u vás ve firmě - ZDE .

4. Knihy: